perjantai 15. toukokuuta 2015

Kumppanit kehiin, osa 2: Ilmajoen Namitupa

Elämyksillä elämästä makeampaa!


Grease-musikaalin tuottajat vierailivat Ilmajoen Namituvalla ja pääsivät tutustumaan karamellin valmistukseen ja sen historiaan.

Namitupa on Ilmajoella sijaitseva karamellitehdas, joka valmistaa kovia sokerimakeisia. Namituvalla karamellileipureiden työ on perinteistä, käsityöosaamiseen perustuvaa pienteollisuutta, johon voi tutustua tehtaanmyymälän lasiseinän läpi. Namitupa ei ole pelkästään perheyritys, vaan työllistää myös ulkopuolisia työntekijöitä, etenkin parhaillaan käynnissä olevaan sesonkiaikaan. Namitupa ei ole ainoastaan Ilmajokisten vierailun kohde, vaan siellä käy paljon väkeä ympäri Suomea.

Namituvan elämystarjontaan kuuluu paitsi makuelämykset, niin myös Kiva Päivä – ohjelmapalvelut, joka järjestää erilaisia elämysaktiviteetteja kaikenlaisille ja -kokoisille ryhmille. Aktiviteetteja ovat esimerkiksi ryhmätyönä karamellin leivonta, vesisuihkun päällä Flyboardilla lento, laskeutuminen köysillä syvälle Pirunpesään, jokiristeily luxus-veneellä. Ryhmiä käy päivittäin, kiireellisimpinä päivinä jopa kymmenen! Myös Grease-musikaalin VIP-risteily järjestetään hienossa jokimiljöössä Jaakko Ilkka – jokilautalla yhteistyössä Namituvan kanssa! (Lisätietoja VIP-risteilystä täältä)

Tuottajat vierailivat Namituvalla ja pääsivät tutustumaan karamellin valmistuksen vaiheisiin. Karkkitaikina, joka koostuu sokerista, vedestä ja tärkkelyssiirapista keitetään tulella. Kun massa on valmista, lisätään karkkeihin vielä haluttu väri ja maku. Sitten vain muotoilemaan! Muotoilun jälkeen karamellit jäähdytetään jäähdytyshyrrällä noin 10min. Karkkitaikinaa voidaan kerralla valmistaa jopa 22 kiloa.

Karkin valmistus vaatii tekijältään hyvää näppituntumaa sokerin käsittelyssä. Polkakaramellin valmistuksessa sanotaan, että vasta, kun on muotoillut 300 000 kpl karamellitankoa, on ammattilainen ja osaa lukea ja käsitellä sokeria vaikka silmät kiinni. 300 000 kpl karamellitankoa vastaa noin 1500 kg sokeria!

Tuottaja fiiliksissä tehtaan puolella!!
Polkakaramellin valmistusta




















Polkakaramellin lisäksi salmiakki on toinen Namituvan suosituimmista mauista. Uusia makuja kehitellään vaihtelevasti noin pari makua vuodessa. Usein uusien makujen kehittely lähtee asiakkaiden toiveiden pohjalta. Uutuuskaramellien nimiä ideoidaan koko työyhteisön voimin. Tänä vuonna on tulossa uutuusmakuna HIRMU HÄJY – chilikaramelli. Uutta karkkia etsivälle Namituvalla suositellaan veriappelsiinisalmiakkia tai mangosalmiakkia.
Tuottajat herkuttelemassa Namituvan pihalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti