Grease-musikaalin tuottajat
vierailivat Ilmajoen Namituvalla ja pääsivät tutustumaan karamellin
valmistukseen ja sen historiaan.
Namitupa on Ilmajoella sijaitseva
karamellitehdas, joka valmistaa kovia sokerimakeisia. Namituvalla
karamellileipureiden työ on perinteistä, käsityöosaamiseen perustuvaa
pienteollisuutta, johon voi tutustua tehtaanmyymälän lasiseinän läpi. Namitupa
ei ole pelkästään perheyritys, vaan työllistää myös ulkopuolisia työntekijöitä,
etenkin parhaillaan käynnissä olevaan sesonkiaikaan. Namitupa ei ole ainoastaan
Ilmajokisten vierailun kohde, vaan siellä käy paljon väkeä ympäri Suomea.
Namituvan elämystarjontaan kuuluu
paitsi makuelämykset, niin myös Kiva Päivä – ohjelmapalvelut, joka järjestää erilaisia
elämysaktiviteetteja kaikenlaisille ja -kokoisille ryhmille. Aktiviteetteja
ovat esimerkiksi ryhmätyönä karamellin leivonta, vesisuihkun päällä
Flyboardilla lento, laskeutuminen köysillä syvälle Pirunpesään, jokiristeily luxus-veneellä.
Ryhmiä käy päivittäin, kiireellisimpinä päivinä jopa kymmenen! Myös Grease-musikaalin VIP-risteily
järjestetään hienossa jokimiljöössä Jaakko Ilkka – jokilautalla yhteistyössä
Namituvan kanssa! (Lisätietoja VIP-risteilystä täältä)
Tuottajat vierailivat Namituvalla ja pääsivät tutustumaan karamellin
valmistuksen vaiheisiin. Karkkitaikina, joka koostuu sokerista, vedestä ja
tärkkelyssiirapista keitetään tulella. Kun massa on valmista, lisätään
karkkeihin vielä haluttu väri ja maku. Sitten vain muotoilemaan! Muotoilun
jälkeen karamellit jäähdytetään jäähdytyshyrrällä noin 10min. Karkkitaikinaa
voidaan kerralla valmistaa jopa 22 kiloa.
Karkin valmistus vaatii tekijältään
hyvää näppituntumaa sokerin käsittelyssä. Polkakaramellin valmistuksessa
sanotaan, että vasta, kun on muotoillut 300 000 kpl karamellitankoa, on
ammattilainen ja osaa lukea ja käsitellä sokeria vaikka silmät kiinni.
300 000 kpl karamellitankoa vastaa noin 1500 kg sokeria!
Tuottaja fiiliksissä tehtaan puolella!! |
Polkakaramellin valmistusta |
Polkakaramellin lisäksi salmiakki on toinen Namituvan suosituimmista mauista. Uusia makuja kehitellään vaihtelevasti noin pari makua vuodessa. Usein uusien makujen kehittely lähtee asiakkaiden toiveiden pohjalta. Uutuuskaramellien nimiä ideoidaan koko työyhteisön voimin. Tänä vuonna on tulossa uutuusmakuna HIRMU HÄJY – chilikaramelli. Uutta karkkia etsivälle Namituvalla suositellaan veriappelsiinisalmiakkia tai mangosalmiakkia.
Tuottajat herkuttelemassa Namituvan pihalla! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti